Image Alt

Andy Warhol

Til glede for alle hotellets gjester henger to fantastiske silketrykk av Andy Warhol i garderoben. Det ene bildet heter ”Eva Mudocci” og det andre heter “Madonna and Self-portrait with Skeleton´s Arm”. Bildene er en del av Warhols serie ”After Munch”.   ”Eva Mudocci” er et portrettet som Munch malte av sin mangeårige venninne Eva Mudocci, nemlig ”Damen med brosjen”.

Dette portrettet regnes av mange som et av Munchs beste litografiske portrett. Bildet ble laget etter et langt, intenst og ganske komplisert forhold mellom Munch og Mudocci. Eva Mudocci het egentlig Evangelina Muddock og var født i i England. Hun var en mørkhåret, vakker og meget flink fiolinist. Hun turnerte mye og helst i de skandinaviske miljøene i Berlin og Paris. Edvard Munch og Eva møttes i Paris første gang i 1903.   “Madonna and Self-portrait with Skeleton´s Arm” I det andre bildet “Madonna and Self-portrait with Skeleton´s Arm” er det er flere forhold som gjør dette kunstverket så spennende. Det rommer blant annet spenningsforholdet mellom på den ene siden Munchs manifestasjoner av indre, personlige og selvstendige erkjennelser, og på den annen side Warhols ytre, upersonlige, og forstørrede popartkolorerte duplisering og overføring av Munchs verdensgjenkjennelige kulturikoner. Illustrerende for de to ytterpunktene er kunstnernes egne utsagn: – Munch:“Kunsten er mitt hjerteblod.” – Warhol:”If you want to know about Andy Warhol, just look at the surface of my paintings and films and me, and there I am. There’s nothing behind it.”

I motivet “Madonna and Self-portrait with Skeleton´s Arm” i et og samme kunstverk, møter vi to verdenskunstnere, to verdenskjente kunstikoner (Madonna og Selvportrett) og to kunstneriske motsatser- Det indre og det ytre”, sier Henriette Dedichen. Andy Warhol ble født i Pittsburgh i USA i 1928, og var en meget anerkjent kunstner da han døde i 1987. Han startet sin yrkeskarriere som reklametegner, men jobbet også en tid som vindusutstiller og filmskaper. Det han kanskje er mest kjent for, er sin karriere som popart-kunstner. Pop-kunsten er navnet på den perioden som vokste frem i USA i 1950-60 årene. Pop-kunstnerne tok fatt i det som var populært i tiden og laget kunst av det.

Andy Warhol ble blant annet kjent gjennom sin gjengivelse av alminnelige og hverdagslige gjenstander som en Campbells suppeboks eller en Coca-Cola-flaske. Motivet skulle avbildes flatt uten noen dybdedimensjon. Teknikken han brukte blir kalt for silketrykk. Denne teknikken går ut på å presse farge gjennom en slags sjablon som er strukket over en treramme. Fra en og samme ramme kan man trykke mange like bilder. Fargene kan imidlertid forandres fra det ene bildet til det andre. Den kjente skuespilleren Marilyn Monroe er sannsynligvis Warhols mest berømte motiv. Dette bildet produserte han i ti forskjellige fargekombinasjoner. – Fargene han brukte var ikke nødvendigvis naturalistiske, men heller slike som blir brukt i reklame og neonbelysning. Man kan på den måten si at Warhol brukte reklamens «språk» i sine kunstverk. Bildene hans ser mer ut som reklameplakater, enn det vi vanligvis forbinder med kunst. Andy Warhol oppfattet seg selv som ”et intet som speilet omverdenen”. Han kalte studioet sitt ”The Factory”, hvor han produserte verker på løpende bånd slik for eksempel The Coca-Cola Company masseproduserer flasker.

You don't have permission to register