Kunst på hotellet

Over 400 originale kunstverk

Refsnes Gods har vært preget av gjestfrihet siden 1700-tallet. Gjestfrihet hos oss inkluderer en atmosfære preget av historisk sus, god service, mat og vin i toppklasse, “pakket inn” i både moderne og klassiske kunstuttrykk. Det er hele tiden et poeng, når kunstsamlingen har blitt kjøpt inn, å få frem bredden og variasjonen i samtidskunsten. Kunstnerne og deres arbeider er minst like forskjellige som gjestene.

Det skal være spennende å åpne døren inn til rommet første gang, hvordan er «mitt» roms kunstner? Alle de 61 rommene har sin egen kunstner og er på den måten et lite galleri.

Hotellet har over 400 originale kunstverk av mer enn 90 kunstnere.
Restaurant Munch er prydet med Edvard Munchs bilder og i resepsjonen finner du Inger Sitter, Victor Sparre og Andy Warhol. Baren er utsmykket med  Lise Malinowskys fargerike bilder inspirert av filmen om Dronning Victorias liv. Her kan du slappe av i våre dype salonger eller i deilig stol foran peisen. Enten i godt selskap eller alene med en god bok.

Elisabeth Werp skriver i en kommentar til hotellet at «Kunst er viktig blant annet fordi den kan åpne veien mellom det jordiske og sanselige, til det åndelige og det vi bare fornemmer. Den kan gi opplevelser som hever mennesket over materien». Oppfattelsen av kunst og hva som er god og dårlig kunst er svært subjektiv, og påvirkes av den enkeltes oppvekst, bakgrunn og personlige preferanser. Leonardo da Vinci sa: «Det gis ingen stor kunst uten sann menneskekjærlighet» og «I livet går skjønnheten til grunne, men ikke i kunsten». Begrepet samtidskunst viser til kunsten i samtiden. Samtidskunst er ofte en reaksjon på og utvikling av en tidligere stil eller retning, ved at kunsten kommenterer utviklingen. Det kan skje ved at kunstneren gir sin mening om et tema eller ved at den får oss til å tenke. Det som kjennetegner kunstverkene fra vår tid, er mengden av ulike stilarter og teknikker. Derfor fungerer uttrykket «samtidskunst» i dag mer som et samlebegrep enn en stilbetegnelse. Dette ser vi tydelig på hotellet, som blant våre over 400 kunstverk har malerier og foto på glass, stål, plastbokser, papir og lerret med utallige kombinasjoner av teknikker.

«Nora danser tarantella»

Det første man møter når man ser ut fra hotellet mot haven og sjøen er bronseskulpturen av Nina Sundby. Skulpturen er ca 150 cm høy, og viser Henrik Ibsens Nora som danser. Skulpturen var i 2006 med på turneen som gikk verden over i forbindelse med markeringen av at det var 100 år siden Henrik Ibsen døde.

"Nora danser tarantella"

Boksen om kunst og historie fra Refsnes Gods

Vi er stolte av å kunne presentere Refsnes Gods kunstbok som viser vår unike samling av norsk samtidskunst. På Refsnes Gods er det rundt 400 originale verk av både ny- og veletablerte kunstnere. I vår kunstbok kan du lese mer om våre 90 kunstnere og deres kunstverk av bla. Ørnulf Opdahl, Runi Langum, Frans Widerberg, Håkon Gullvåg, Elisabeth Werp, Carl Nesjar, Andy Warhol, Edvard Munch, Håkon Bleken, Nico Widerberg, Yngve Henriksen, Frede Schilling, Nina Sundbye og Roar Werner Eriksen.

Kunstboken kan fås ved å henvende deg i resepsjon.

Refsnes Gods kunstbok